Екзарх Луцький кличе семінаристів відроджувати УГКЦ на Волині

Екзарх Луцький владика Йосафат (Говера) звернувся до семінаристів
Екзарх Луцький владика Йосафат (Говера) закликав семінаристів після завершення навчання їхати на Волинь та відроджувати УГКЦ - Церква там нині потребує відважних місіонерів.

Про це екзарх заявив під час VIII практичного спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів у Зарваниці, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.


«Коли я їздив до Німеччини, то там католики кажуть, що вони «в діаспорі», тому що вони у меншості, більшість протестантів, а католиків лише 10-15% від загального населення, решта - представники інших конфесій та релігій або атеїсти, - зазначив владика Йосафат, звертаючись до семінаристів.

Луцький Екзархат в Україні - це теж своєрідна діаспора, адже греко-католики у меншості, а переважно - православні. Одначе це рідні наші терени. Луцька єпархія у XIX столітті налічувала 1200 парафій! Володимирська єпархія, яка теж входить в ці межі, мала 600 парафій. Так було до 1839 року, коли УГКЦ на Волині була репресована і ліквідована.

«Водночас, - відзначив єпископ, - багато людей продовжували триматися своєї Церкви, і не приймали хрещення та не вінчалися у православних церквах, які були їм нав’язані. І коли відродилася місія часів Миколая Чарнецького між Першою і Другою світовими війнами, то почало знову приходити багато людей. Деякі парафії налічували по 1000 вірних у міжвоєнний період. Тому відродження УГКЦ на Волині - це черговий етап, щоби знову відродити наше життя, і воно поволі рухається», - зазначив владика Йосафат.

Єпископ розповів семінаристам про ситуацію і сьогоднішні виклики у Луцькому екзархаті.

«Кожен має знайти свою місію і пізнати, до чого його кличе Бог. І може багато кого з вас Господь кличе саме на Волинь. Волинь чекає своїх відважних місіонерів», - звернувся до учасників спецкурсу владика Йосафат.