Про унікальну монахиню-студитку

Монахиня Марія - це Фаїна Ляхер, єврейська дитина, яку сховали монахи-студити в Уневі.
Десь у 1944 році блаженний Климентій Шептицький запитав монахиню-студитку Марію, чи молиться вона за євреїв - свій народ. Вона відповіла, що ні. "Ви повинні завжди молитися за нього",  - відповів майбутній священномученик. 

Монахиня Марія - це Фаїна Ляхер, єврейська дитина, яку сховали монахи-студити в Уневі. Перед цим ціною власного життя її врятував брат Оскар. Мама загинула від горя, а батька згодом вбили. Серед монахів, які її рятували був і мій родич монах Віталій (Володимир Матковський). Згодом Фаїна вступила у монастир, а брата Віталія вивезли з о. Климентієм і іншими монахами в Росію у табори. Брат Віталій помер на початку 90-х, а схимонахиня Марія - у 2005 році. Та вони були одиницями серед мільйонів, який вдалось пережити тоталітарні режими.


27 січня у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту є добрим моментом, щоб помолитись за жерт тоталітарних режимів та черговий раз пригадати собі ці страшні події. Помолитись за євреїв і інші народи, нищені в часи Голокосту, а також тих, хто ціною власного життя рятував інших.

На фото - колаж з фотографій сестри Марії (Фаїни Ляхер), позичений у Фотографії Старого Львова.


Іван МАТКОВСЬКИЙ