Папа Франциск зустрівся з членами Синоду УГКЦ

Франциск зустрівся з членами Синоду Української греко-католицької церкви на чолі з предстоятелем блаженнішим Святославом
Папа римський Франциск зустрівся з членами Синоду Української греко-католицької церкви на чолі з предстоятелем блаженнішим Святославом (Шевчуком), передає прес-служба УГКЦ. Як пояснив глава УГКЦ, синод в Римі і зустріч з папою були заплановані "в контексті спогаду сумної річниці 70-річчя Львівського псевдособору 1946, щоб засвідчити єдність УГКЦ з наступником святого Петра".
"Ми підтверджуємо те, що не зміг зламати тоталітарний режим - спілкування з Римом і Вселенською Церквою", - сказав глава УГКЦ.
Святослав Шевчук та члени синоду провели зустрічі і бесіди з представниками Ватикану, приготували публічне звернення, в якому доносять до світової спільноти інформацію про агресію і гібридну війну проти України і розповідають про страждання мільйонів невинних людей.
"Церква засуджує звірства, викрадення, ув'язнення і тортури проти окремих осіб і груп в Донбасі і в Криму, особливо проти кримських татар, а також нехтування свободою віросповідання і гідністю мільйонів людей", - йдеться в повідомленні прес-служби УГКЦ.


"Я сказав святішому папі: народ страждає, Ваша Святосте, і чекає ваших обіймів. Папа Франциск дав чітко зрозуміти, що буде діяти... Для українців, які належать до різних Церков та релігійних організацій та навіть невіруючих, Святіший Отець є глобальним моральним авторитетом, який говорить правду. Цей голос правди є особливо важливим для українців, що нині страждають. Якщо люди не чують чи не розуміють цього голосу, то вони заплутуються, непокояться і почуваються забутими, - сказав Блаженніший Святослав Папі Франциску. “Святіший Отець наголосив, що ніхто не вирішуватиме екуменічні питання ціною всієї Східної Католицької Церкви”, - повідомив Глава УГКЦ." - повідомив Глава УГКЦ. 

Раніше глава УГКЦ піддав різкій критиці пункти спільної декларації Папи Римського Франциска і глави Російської православної церкви Кирила (Гундяєва), що стосуються України.
"З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі або підписують якісь спільні тексти, то нам нічого чекати від цього чогось хорошого", - заявив Шевчук.
Він зазначив, що українські греко-католики не були притягнуті до узгодження тексту декларації, хоча вона безпосередньо стосується і України. Спільна декларація Папи Римського Франциска і патріарха Кирила була підписана в аеропорту Гавани 12 лютого.