Про митрополита Андрея Шептицького мовою документів на виставці у Львові

Галина Терещук
Львів – Сьогодні у Львівському історичному архіві вперше будуть представлені численні документи про життя та діяльність митрополита УГКЦ Андрея Шептицького на виставці, присвяченій 145-річчю від дня народження Слуги Божого і  66-річниці від дня вічного спочинку. Серед матеріалів герб та інсталяційні грамоти родини Шептицьких,  фотографії, дипломатичні паспорти, листи дітей –сиріт до митрополита  і чимало інших архівних документів.

Це третя виставка, організована Центральним Державним історичним архівом України у Львові за останні 19 років, де вперше експонуються документи. Адже тільки особовий фонд  митрополита Андрея Шептицького, який зберігається у львівському архіві, налічує понад 1200 справ, а ще чимало матеріалів складають церковні фонди. Для експозиції виставки надали документи Івано-Франківський  та  Львівський обласний архіви.

Зворушливі листи дітей до митрополита Шептицького

Експозиція поділена на хронологічно-тематичні рубрики, а це  родинне життя Шептицьких, покликання митрополита, його  церковна діяльність, відновлення ним монаших чинів, піднесення рівня семінарій та створення Богословської академії у Львові, просвітницько-культурна і меценатська діяльність, пасторська - богословська і  останні роки життя.

Науковець і укладача виставки Оксана Гайова розповіла Радіо Свобода, що більшість документів представлені вперше. Адже на початку 90-х, коли була перша виставка, присвячена митрополитові Шептицькому, працівники архіву теж не мали доступу до більшості справ. В експозиції виставлені герби, починаючи від Києво-Галицького митрополита Атаназія Шептицького і до митрополита Андрея, фотографії батьків Софії та Івана Шептицьких, семи братів митрополита,  маєтку у Прилбичах, де 29 липня 1865 року народився Роман, майбутній митрополит.

Особливу увагу в експозиції привертають десятки дуже теплих листів дітей-сиріт, написаних до митрополита, наголосила науковець, укладач виставки Оксана Гайова.

«У своїх працях митрополит описує цих бідних діток.  Вони називали його дорогим татусем Коло кожної церкви митрополит організував збір пожертв для діток, монахині опікувались ними, вражає як вони намагались на дитячих обличчя викликати усмішку, всілякі проводили для них заходи. Ці 4 літні діти, писав митрополит, не вміли сміятись, бо були дуже серйозні і нагадували старших людей»,  розповіла історик.

Митрополит знав ціну кожному архівному документу

Сам митрополит Андрей Шептицький приділяв у житті дуже важливе значення документам і їх збереженню для історії. При митрополії УГКЦ він  створив архів, у якому працювали відомі  історики та архівісти. Зібраний митрополитом за життя архів тричі зазнавав руйнівних випробувань: це у роки Першої Світової війни, коли був знищений родинний архів у Прилбичах, а це герби, стародавні рукописи, бібліотека, картини, ікони. З 1918 року родина знову старалась  відновити свої архіви, але і його спіткала гірка доля більшовики у 1939 знищили матеріали.

1 листопада 1944 року митрополит Андрей відійшов у вічний світ, за кілька місяців були арештовані греко-католицькі владики. Архівні документи, які митрополиту вдалося  зберегти, радянська влада викинула на подвір’я Собору Юра, а потім перевезла для переробки. Однак якийсь чиновник зрозумів, що їх не можна нищити і працівники архіву, по суті, з - під ножів, витягували документи. Частина їх потрапила в історичний архів у Львові, частина у Київ, зберігаються родинні архівні матеріали і в Санкт-Петербурзі, які потрапили туди в роки Першої Світової війни.

Виставка демонструватиметься протягом місяця, а потім копії документів архів передасть на постійну експозицію у церкву у Прилбичі, родинне село  Шептицьких.